Det å navigere en skilsmisseprosess kan være kompleks, og advokater eller autoriserte rettshjelpere kan tilby vesentlig bistand, spesielt for par som kan kvalifisere for ordningen med fri rettshjelp.
Fri rettshjelp er støtte til nødvendig juridisk bistand for personer som ikke har økonomi til å dekke utgiftene selv.
Ordningen gjelder kun saker av spesielt stor personlig og velferdsmessig betydning.
Advokater og rettshjelpere kan bistå par i skilsmisseprosessen på flere måter, og denne bistanden kan dekkes helt eller delvis av staten gjennom fri rettshjelp:
1. Juridisk veiledning og rådgivning (Fritt rettsråd)
Før saken eventuelt går til retten, kan advokater gi veiledning og hjelp i juridiske spørsmål knyttet til skilsmissen.
Dette kan omfatte:
- Avklaring av dine rettigheter, særlig i et økonomisk oppgjør (skifteoppgjør).
- Bistand i beregninger og forhandlinger for å oppnå en løsning utenfor domstolene (utenrettslig løsning).
- Bistand knyttet til spørsmål om felles barn, som foreldreansvar, fast bosted og samvær.
- Hjelp med utferdigelse av søknader og klager, samt korrespondanse med motparten.
Fritt rettsråd er en viktig ressurs i en tidlig fase for å sikre at du får nødvendig juridisk støtte.
Det er ofte lurt å benytte seg av fritt rettsråd først for å vurdere om saken bør tas videre til retten.
Les også: Dette har du krav på ved skilsmisse i Norge
2. Representasjon i retten (Fri sakførsel)
Hvis saken bringes inn for domstolene, kan fri rettshjelp dekke advokatutgifter og rettsgebyr.
For saker om det økonomiske oppgjøret ved skilsmisse (felleseieskifte), er det som hovedregel “ikke mulig å få fri sakførsel”.
Fri sakførsel gis normalt ikke i skilsmissesaker med mindre det foreligger spesielle omstendigheter.
Det er imidlertid mulig å søke om “særskilt bevilling for fri sakførsel” dersom saken går til domstolene, og retten kan innvilge dette hvis det er nødvendig for en rettferdig prosess, basert på sakens kompleksitet og partenes økonomi.
For saker om barnefordeling som går for domstolene, kan man få fri sakførsel.
Les også: Du kan ha krav på boligstøtte ved skilsmisse
3. Hjelp med søknad om fri rettshjelp
Advokaten eller rettshjelperen som påtar seg oppdraget kan sende søknad om fri rettshjelp til Statsforvalteren på dine vegne.
I mange prioriterte sakstyper kan advokaten eller rettshjelperen innvilge fritt rettsråd direkte dersom inntekts- og formuesgrensene er oppfylt.
Advokaten kan også hjelpe deg med å vurdere om du kvalifiserer for fri rettshjelp basert på sakstype og din økonomiske situasjon.
4. Vurdering av økonomiske vilkår
For å kvalifisere for fri rettshjelp i behovsprøvde saker, som økonomisk oppgjør og ofte barnefordeling i forbindelse med skilsmisse, må du oppfylle bestemte inntekts- og formuesgrenser.
Advokaten kan hjelpe deg med å dokumentere din økonomi, for eksempel med skattemelding, lønnsslipp eller utbetalingsbilag fra NAV.
Inntektsgrenser (per 2025/oktober 2023): Brutto årsinntekt kan ikke overstige 350.000 kroner for enslige og 540.000 kroner for ektefeller/samboere (samlet).
Formuesgrenser (per 2025/oktober 2023): Netto formue kan ikke overstige 150.000 kroner. Formue som består av egen bolig av vanlig standard eller driftsmidler ser man normalt bort fra i denne vurderingen. Kontanter fra et skifteoppgjør som skal brukes til reinvestering i ny bolig av normal verdi innen rimelig tid (opptil ett år) regnes heller ikke som formue.
Selv om inntekten og formuen din er over grensene, kan du unntaksvis få fri rettshjelp hvis utgiftene til juridisk bistand blir store i forhold til din økonomiske situasjon, og advokaten kan søke om dispensasjon for dette.
Les også: NAV-fella for alenemødre: Eksens flytting avgjør støtten etter skilsmissen
5. Egenandel
Hvis du får fri rettshjelp i en behovsprøvd sak og har en årlig bruttoinntekt på 100.000 kroner eller mer, må du betale en egenandel av utgiftene. Advokaten eller rettshjelperen krever inn denne egenandelen.
Egenandelen kan ikke falle bort eller reduseres. For fritt rettsråd er egenandelen én gang salærsatsen (f.eks. 1315 kr fra 1. januar 2025), mens for fri sakførsel er den 25 prosent av utgiftene, oppad avgrenset til 8 ganger salærsatsen.
Les også: Dette koster skilsmissen deg
6. Mekling
En god advokat vil ofte foreslå mekling i barnefordelingssaker, da dette kan være gunstig for begge parter og barna.
For foreldre med felles barn under 16 år er mekling obligatorisk før man kan søke om separasjon eller skilsmisse hos Statsforvalteren (tidligere fylkesmannen). Målet med meklingen er å komme frem til en skriftlig avtale om barna.
Ved å kontakte en advokat som tilbyr fri rettshjelp, kan par som står overfor skilsmisse få nødvendig bistand til å forstå sine rettigheter og plikter, navigere det økonomiske oppgjøret, og håndtere spørsmål knyttet til felles barn. Dette bidrar til å sikre at rettighetene ivaretas og kan bidra til å unngå kostbare rettslige tvister ved å finne utenrettslige løsninger der det er mulig.
7. Slik søker du
Du kan kontakte en praktiserende advokat eller rettshjelper direkte for å høre om vedkommende kan yte deg fri rettshjelp i din sak.
Du kan også søke direkte til Statsforvalteren i fylket der du bor. Søknad om fri rettshjelp til en sak i utlandet sendes til Statsforvalteren.
Her er skriftlig skjema for fri rettshjelp
Les også: Ny advokatlov får følger for deg som skal skille deg
Foto: Pexels / August de Richelieu