Spillefilmen “Tony 10” kan være viktig for folk som er i en skilsmisseprosess av flere grunner, hovedsakelig fordi den gir innsikt i hvordan et barn kan oppleve og reagere på foreldrenes samlivsbrudd.
Dette er en nederlansk spillefilm, men den er også dubbet til norsk med kjente norske skuespillere som blant annet Line Verndal, Christian Skolmen, Simon Andersen, Pia Haraldsen og Mia Gundersen.
Barnets perspektiv
Filmen gir et innblikk i en ung gutts følelser, reaksjoner og handlingsmønstre når foreldrene går fra hverandre.
Den viser Tonys usikkerhet, hans forsøk på å forstå farens fravær og tankene rundt en mulig ny kjæreste. Dette kan hjelpe foreldre å få en bedre forståelse for hva barnet deres eventuelt går igjennom i en liknende situasjon.
Gjenkjennelse og normalisering
Barnevakten, som er en fri og selvstendig stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier, påpeker at mange barn er i en lignende situasjon, og filmen kan bidra til å betrygge barn om at det noen ganger er greit at foreldre skiller lag.
For voksne i en skilsmisseprosess kan det være verdifullt å se at barnas følelser og reaksjoner er normale og forståelige.
Kommunikasjonsstart
Stiftelsen Barnevakten fremhever at denne filmen kan gi foreldre en fin anledning til å snakke med barna om vanskelige temaer knyttet til samlivsbrudd og familieproblematikk.
Ved å se filmen sammen kan det bli lettere å åpne opp for samtaler om barnets egne følelser og bekymringer.
Fokus på barnets behov
Selv om filmen også berører foreldrenes situasjon, er hovedfokuset på Tony og hans opplevelse.
Dette kan minne foreldre i en skilsmisseprosess om viktigheten av å sette barnas behov i sentrum og forstå hvordan endringene påvirker dem.
Humor som lettelse
Filmen inneholder også humor, noe som kan gjøre det lettere å nærme seg et vanskelig tema.
Selv om realismen delvis viker for eventyret, kan den lette tonen bidra til å dempe noe av alvoret og gjøre samtalen rundt skilsmissen mindre belastende.
Konklusjon
Kort sagt kan “Tony 10” være et nyttig verktøy for voksne i en skilsmisseprosess ved å gi innsikt i barnets perspektiv, normalisere følelser, initiere samtaler og minne om viktigheten av barnets velvære i en turbulent tid.
Tony 10 ble godt mottatt hos filmanmelderne
Adresseavisa og Stavanger Aftenblad triller 5 på terningen – og skriver blant annet: «En frisk familiefilm, fri for klam moral og frykt for å være ukorrekt» (Adressa).
Dagbladet, Aftenposten, BT, Dagsavisen og Fedrelandsvennen trillet terningen til fire: «En klok familiefilm om skilsmisser og heisekraner» (Dagbladet).
Video med de som skrev boka som filmen er bygd på
Foto: Lemming Film / NTR / Ma.Ja.De Filmproduktion