Hjem » Skilsmisseprosessen fra steg til steg

Skilsmisseprosessen fra steg til steg

Det er mye å tenke på når du skal skilles. Mange er dessuten så traumatisert av bruddet at de ikke klarer helt å få oversikten. Det er et vanlig problem. Derfor har EnklereSkilsmisse.no sett på de juridiske og praktiske stegene som du må igjennom i forbindelse med skilsmissen.

Det er svært nyttig for deg å sette deg grundig inn i de forskjellige stegene i forbindelse med en skilsmisse. Når du har fått oversikt over dette vil eksempelvis du og advokaten din snakke samme “språk” og ha forståelse for hva som må gjøres når.

Her er de viktigste skilsmissestegene du må være klar over:

Juridiske steg

● Mekling: Hvis dere har felles barn under 16 år, er mekling obligatorisk før separasjon. Formålet med mekling er å komme frem til en avtale om foreldreansvar, samvær og barnets bosted. Etter endt mekling får dere en meklingsattest som er gyldig i 6 måneder og skal vedlegges separasjonssøknaden.

● Separasjon: Det første steget er å søke om separasjon fra Statsforvalteren. Dere kan søke sammen, eller en av dere kan søke alene. Det finnes unntak fra kravet om separasjon, for eksempel hvis dere har bodd fra hverandre i 2 år og er enige om samlivsbrudd.

● Saksbehandling hos Statsforvalteren: Statsforvalteren behandler søknaden og kan innhente informasjon fra begge parter. Hvis den ene parten ikke er enig i separasjonen, kan Statsforvalteren likevel innvilge separasjon hvis kravene er oppfylt.

● Separasjonsbevilling: Når alle forutsetninger er oppfylt, utsteder Statsforvalteren en separasjonsbevilling.

● Skilsmisse: Etter separasjonstiden (minimum 1 år) kan dere søke om skilsmisse.

● Skilsmissebevilling: Statsforvalteren behandler søknaden og kan innkalle til et møte hvis nødvendig. Hvis vilkårene for skilsmisse er oppfylt, utstedes en skilsmissebevilling.

Her kan du få hjelp i forbindelse med skilsmissen

Praktiske steg

● Bolig og bosituasjon: Avklar hva som skal skje med felles bolig.

● Deling av boet: Fordel eiendeler og gjeld.

● Skjæringstidspunkt: Vær oppmerksom på at det er formuen og gjelden på skjæringstidspunktet (datoen Statsforvalteren mottar separasjonssøknaden, eller datoen en av partene flytter ut) som danner grunnlaget for delingen.

● Kjøretøy: Ved omregistrering av kjøretøy kan dere slippe omregistreringsavgift ved å legge ved separasjonsattesten.

● Skatteetaten: Sjekk skattekortet og endre det om nødvendig. Fra og med 2018 skattlegges alle i skatteklasse 1, også enslige forsørgere.

● Flytting: Meld flytting hvis du flytter.

● Barnetrygd: Den av foreldrene som barna bor hos, kan ha rett på ekstra barnetrygd. Meld fra til NAV og legg ved flytteattest og meklingsattest.

Her kan du få hjelp i forbindelse med skilsmissen

Foto: Pexels / Alex Green

Har du tips eller innspill på det du har lest?

Det er ikke uten grunn at vi har mottoet “Vi hjelper hverandre”.

Hva kan vi gjøre bedre?

Har du ris eller ros?

Savner du noe spesielt innhold?

Ta gjerne kontakt med redaksjonen på post@enklereskilsmisse.no

Av
Trond Heggelund

Følg oss på sosiale medier

Dette skriver vi om